איך היו נראים החללים בהם אנו חיים אילו היינו מתכננים ומעצבים אותם על סמך הרגשות, הריפוי והאושר של המשתמש? למשל בתי חולים שעוזרים בהחלמת חולים, בתי ספר שמעודדים יצירתיות, סביבות עבודה שהופכות אותך למרוכז יותר ועוד .עיצוב סביבות מחייה יעילות המבוססות לא רק על פרמטרים טכניים של חוקים ,ארגונומיה ונוחות סביבתית, אלא גם על מדדים סובייקטיביים כמו רגש, אושר ורווחה.
כמה פעמים הייתם במקום מסוים בין אם זה דירה , משרד ,מלון ,קניון והרגשתם מדוכאים וחרדה, או להיפך, שמחים ונרגשים? זה משהו בתת המודע שלכם ואתם אפילו לא יודעים להצביע מהו .עם ההתקדמות במדעי המוח, קל יותר למדוד את המדדים הללו ולהבין כיצד צורות, צבעים , קנה מידה תאורה ,ריחות וצלילים יכולים להשפיע על התפיסות והרגשות .כל זה נקרא נוירו-ארכיטקטורה
אין מתכון מוכן ליישום נוירו-ארכיטקטורה, הכל יהיה תלוי בסוג החלל, בדרישות הלקוח ובהקשר הבנייה. ולמעשה, אם רוצים לקחת בחשבון את ההשפעות של התכנון והעיצוב על ההתנהגות והתפקוד אין רק פריט אחד שצריך להתמקד בו, כי בסופו של דבר זה השילוב של: צורניות ,צבע, אור טבעי ומלאכותי, צמחייה , קנה מידה, חומרים וטקסטורות ,אבל יש כמה פרטים שמומלץ להתחשב בהם בתכנון ועיצוב החללים:
תאורה, עלינו להתבונן גם כיצד האור חודר לחלל. לגוף האדם נוח יותר עם אור טבעי, אבל אם יש צורך בהרבה אור מלאכותי, חשוב לדעת אילו סוגי צבע ועוצמת תאורה לא יגרמו לסנוור וכאבי ראש אם מדובר בחלל כמו מסעדה או בית מגורים, השימוש בתאורה עם גוון אור צהוב יותר (המדמה תאורת יום טבעית), יהיה נעים ועשוי להיות נוח יותר .
אקוסטיקה חשוב לשים לב לקולות הסביבה בהתאם לסוג הפרויקט. האם יש קולות רחוב שמפריעים לריכוז ולשינה? האם יהיה צורך להשתמש בחומרים אקוסטיים? אם זו סביבת עבודה, באיזו מידה משרד משותף פתוח מאוד מפריע למחלקת הייצור?.
ריהוט, ידוע כי אנחנו נמשכים לצורות קמורות זה מאפשר לנו יותר תחושת ביטחון . למשל, בגן ילדים, עיקולים יהיו מושכים יותר מפינות שמזכירות סכנה ופחד, מה שעלול לגרום לחלק מהילדים לפחד ולהגיב.
צמחייה קשורה לחיבור עם הטבע (BIOPHILIA) אשר מעבר לכך שהוא מסייע להעלאת איכות האוויר בתוך החלל, ידועה כמפחיתה סטרס ותורמת להעלאת הריכוז והיצירתיות .
חומרים וטקסטורות שימוש בחומרים טבעיים (כמו עץ , שעם אבן ) ואלמנטים הלקוחים מהטבע כמו מים (אקווריום ,מזרקות אלמנט מים מלאכותי )שימוש בטקסטורות בעלות צורניות המדמה את הטבע הסימטריה והגאומטריה שקיימות בעולם החי והצומח (למשל צורה של פתיתי שלג ,או עורקי העלים ), מבט החוצה אל נוף ,כל אלו תורמים לתחושת החיבור שלנו עם הטבע וכתוצאה מכך הפחתה בסטרס כרוני ,ירידה בל"ד ורמות הסוכר ולאורך זמן תורמת לבריאות הכללית .
צבעים אנחנו יודעים שצבעים חמים כמו כתום ואדום מביאים ריגוש ותנועה וצבעים קרירים כמו כחול וירוק מביאים רוגע ושלווה. אנחנו גם יודעים שניגודי צבעים גורמים לאנרגיה וצבעים מונוכרומטיים גורמים יותר לנוחות .לצבעים יש משמעות בהקשר שלהם באיזה רקע הם נמצאים וכן יש חשיבות לתרבות של אותו אדם המשתמש.
הצלילים הצליל חשוב מאוד ליצירת אווירה ,שכן צלילים מסוימים יכולים להשפיע על רמת הריכוז ומצב הרוח .מוסיקה משפיעה על רמת הדופמין = ההורמון האחראי על רמת ההנאה שלנו ולפיכך מוסיקה יכולה להשפיע על קבלת החלטות למשל בחנות (אם לקנות או לא),במסעדה(אם לאכול מהר ולעזוב או להישאר יותר ולהזמין גם קינוח …)
הריחות חוש הריח משפיע עלינו בקבלת החלטות .הריחות גם מעוררים בנו זיכרונות ואירועי עבר אשר מעורבים בהם רגשות חיוביים או שליליים .הריח אפילו תורם למערכת החיסון -ישנם ריחות שונים מהטבע =ריח של עץ האורן אשר מעודדים פעילות של סוג תאים מסוים הקשורים במערכת החיסונית .
ריחות מלאכותיים –למשל ריח של מותג מסוים ליצירת תחושה של טריטוריה וביטחון לדוגמא בנק מסויים שישתמש באותו ריח בכל סניף שלו גם במדינות שונות על מנת ליצור את תחושת הביטחון ,או בית מלון שמשתמש בתמצית ריחות מסוימת שאותו הוא ימכור לכם כדי שתשתמשו בבית ותחוו את החוויה כל פעם מחדש …
ככל שנשהה יותר זמן בסביבה מסויימת כך ההשפעה שלה עלינו תהיה גדולה יותר לכן כאשר מתכננים סביבת מחייה צריך לחשוב מי יהיו המשתמשים בה ומה משך הזמן שישהו בה .הבית ומקום העבודה הן סביבות בהן אנו שוהים למשך זמן רב יותר ולכן הן משפיעות עלינו יותר .